Amirin trosatni sevdah ispunio duše u rasprodatom Sava centru

Foto: Nemanja Đorđević

Svetski priznata pevačica sevdalinki i tradicionala Amira Medunjanin održala je u petak gotovo trosatni koncert za nezaborav u rasprodatom beogradskom Sava centru.

Pevačica raskošnog glasa napunila je po peti put prestižnu dvoranu u koju se vratila posle godinu i sedam meseci, i izazvala talase ovacija. Snažne aplauze dobili su i njeni stari saradnici – pijanista Bojan Zulfikarpašić, gitarista Ante Gelo i kontrabasista Zvonimir Šestak, a koncert je učinio specifičnim ženski gudački, 11-člani  orkestar Vortex Strings, s kojim je Amira prvi put nastupila.

Još jedno putešestvije uz muziku naroda sa ovih prostora počelo je temom “U đul bašti”, a pomalo iznenađena publika oduševljeno je pozdravila Amiru u za nju atipičnoj beloj haljini. Uz “Moj dilbere” Medunjanin je naglasila da je, od dve verzije teksta, odabrala “originalni, onaj koji joj se sviđa”.

Razgališe se posetioci uz “Snijeg pade na behar voće”, a “Eleno kerko” Amira je pevala sa publikom, prišavši joj na korak. Binu je ubrzo prepustila jedinom gostu, glumici Vesni Stanković, uz šarmantno podsećanje kako su se njih dve upoznale u Žikinoj šarenici. Za sjajnu interpretaciju vlaškog melosa gošća je nagrađena dugim aplauzom.

Na “zagrebačku sevdalinku”, kako Amira voli da nazove Štulićevu “Ako znaš bilo što”, sjajno se nadovezala Čolićeva “Tvoje oči”, autora Momčila Bajagića i Miše Aleksića, koju je Amira prvi put izvela 2016, na koncertu “Dame pevaju Bajagu”. Erupcija oduševljenja nastala je s prvim taktovima pesme “Pjevat’ ćemo šta nam srce zna”, što je potvrdilo da je divna tema iz pera Damira Imamovića definitivno stala uz bok decenijama starim i dobro znanim sevdalinkama.

Od kada je Amira uvrstila u repertoar tradicional “Što te nema”, mnogima najpre znan po verziji Jadranke Stojaković, ti trenuci predstavljaju emotivni vrhunac koncerta, pa je tako bilo i u petak. Seta je dvoranom plovila i uz “Dušo moja” Kemala Montena, zatim i uz prvi put izvedenu “Od druga do druga”, jedan od bisera Miladina Šobića.

Spontane izlete, van predviđenog programa, pevačica je pravila fragmentima “Stanice Podlugovi”, “Šuška se, šuška”, “Podmoskovskih večeri”, “Ima neka tajna veza”, pritom ubedivši Gela da zasvira “Kreni prema meni”, što je bila jedinstvena prilika da se hit Partibrejkersa čuje u akustičnoj verziji.

Zatalasala se dvorana u finišu uz “Zapevala sojka ptica” i “Ajde Jano”, a onda se bis, započet “Žutim dunjama”, pretvorio u spontani džem-sešn, potpuno u duhu Amirine konstatacije da ne voli protokol. Tek posle dva časa i 50 minuta, svetla su se upalila i ushićena publika je krenula kućama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here