Ako ste levoruki onda ste poput Ajnštajna, Leonarda Da Vinčija i Roberta De Nira

Među poznatim levorukih ljudima nalaze se brojni naučnici, slavne vojskovođe, umetnici, glumci, muzičari.

0

U svetu dešnjaka nije lako živeti kao levoruka osoba. Kažu da je svaka trinaesta osoba levoruka, a 13. avgust obeležava se kao Međunarodni dan levorukih.

S obzirom na to da osobe kojima je leva ruka dominantna imaju svakodnevne probleme u svetu dešnjaka, u Velikoj Britaniji je 1990. godine osnovan Klub levorukih.  Dve godine kasnije na današnji dan prvi put je obeležen i Međunarodni dan levorukih. Ova organizacija je kasnije dobila međunarodni karakter i postala vodeći svetski savetodavni centar levorukih.

Levorukost nije bolest i ne bi trebalo decu na silu terati da pišu i rade stvari desnom rukom. Na današnji dan pokušajte da levom rukom radite ono što inače radite desnom pa ćete uvideti sa koliko se poteškoća levoruki ljudi bore svaki dan. Ukoliko u svojoj okolini imate levoruku osobu pružite joj podršku, nemojte joj se podsmevati.

Među poznatim levorukih ljudima nalaze se brojni naučnici, slavne vojskovođe, umetnici, glumci, muzičari.

Neke od poznatih ličnosti koje su bile levoruke su: Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Betoven, Bah, Čarli Čaplin, Cezar, Aleksandar Makedonski, Napoleon, Ajnštajn…Od naših savremenika levoruki su: Robert De Niro, Opra Vinfri, Anđelina Džoli, Robert Redfors, Barak Obama, Sara Džesika Parker, Kianu Rivs, Džulija Roberts, Nikol Kidman, Lejdi Gaga, Brus Vilis i mnogi drugi.

Foto: Pixabay.com/Thommas68

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.